Jump to content
Cover for Kvinnan som samlade världen: historien om Marie Hammer
Isbn: 978-91-8023-741-3
Publisher: Modernista
Category:
Novels
Accessible since: June 2022

E-book

Kvinnan som samlade världen: historien om Marie Hammer

Hyllad biografisk roman om Marie Hammer, en av 1900-talets viktigaste vetenskapskvinnor

»Lyfter fram en enastående kvinna ur glömskan.« Politiken

»Lysande biografisk roman.« Berlingske


Under fyra decennier, från 1930-talet till 1970-talet, reser den danska zoologen och entomologen Marie Hammer jorden runt med ett övergripande mål: Hon ska genom sina insektsstudier bevisa att världens kontinenter en gång suttit ihop. Hon bildar också familj, men vägrar - i trots mot den rådande tidsandan - att låta det stå i vägen för hennes forskning.
Som första kvinna följer Marie Hammer 1932 med på polarforskaren Knud Rasmussens sista expedition till Thule på Grönland. Därefter samlar hon själv in pengar till sina månadslånga expeditioner, och skriver som oavlönad forskare sin doktorsavhandling hemma vid köksbordet med fyra barn omkring sig. Trettio år efter sin första expedition ska Marie Hammer förändra historien. Med en kompromisslös envishet - och genom alla de uppoffringar som krävts - har hon lyckats med sitt mål: att samla världen.
I svensk översättning av Sabina Söderlund.

EVA TIND [f.1974] är en dansk författare som bland annat tilldelats Romanprisen av Danmarks Radio och Klaus Rifbjergs debutantpris av Danska Akademin. Kvinnan som samlade världen är hennes hyllade, biografiska roman om en enastående men hittills ofta förbisedd dansk vetenskapskvinna och hennes längtan efter att göra avtryck i världshistorien.

»Marie Hammer får kropp och själ i Eva Tinds prosa.« Weekendavisen


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone